събота, 11 юли 2009 г.

Процедурата- епилацията

Много хора, независимо от пола и възрастта си, са изправени пред проблема с нежеланото окосмяване по тялото и лицето.
Има два начина да се отървете от досадното окосмяване: депилация и епилация. В първия случай, чрез механични или химически средства се отстраняват космите, намиращи се над поверхността на кожата.

Епилацията е метод за премахване на окосмяването, при който се въздейства върху космените фуликули.



Когато се прилага депилация, космите се отстраняват за период от 2 дни до няколко седмици. След повторното израстване на космите, може дори да се сгъсти окосмяването (това се отнася само за бръснене) и космите да станат по-тъмни и твърди.


При метода епилация, се гарантира постепенната но постоянна загуби на досадното окосмяване, чрез премахване на космите от техния корен.



Странични ефекти и противопоказания за всички видове епилация:


Заболявания на кожата в остър стадий

Диабет

Тежките форми на разширени вени

Декомпесаторни заболявания на сърдечносъдовата система

Онкологични заболявания

Острите инфекциозни заболявания и възпалителни процеси

Бременност (относитело противопоказна)



Електроепилация

Електроепилацията е метод, който се прилага в целия свят в продължение на повече от шейсет години. Според специалистите, няма ограничения в пигмента на кожата и цвета на окосмяването. Смисълът на процедурата е да умъртви корена на косъма посредством електрически импулси.



Тънка игла се инжектира под кожата в основата на всеки космен фоликул. След това се подава електричен разрд, който е достатъчно силен за да спре растежа в дадената област. Тогава хранят ниво, което е достатъчно, за да унищожи rostkovoy област. От тези космени фоликули повече няма да израстат косми, но в компенсация, могат да се активизират „спящите" . От тези корени след около месец ще израстнот нови косми и процедурата ще трябва да се повтори.



Електроепилацията е с продължителност от петнадесет минути до няколко часа (за цълото тяло). Колко ще продължи процедурата, зависи от твърдостта на косъма и особеностите на кожата. Чрез електропроцедурата могат да се отстранят средно между 800 и 1200 косъма за един час.



Специалистите обясняват, че за са се отървете от нежеланото окосмяване над горната устна, ще трябва да отделите 3-4 часа. Постоянна промяна във формата на веждите ще изисква два часа, а премахване на космите по краката - от четири до шест.



Понякога, процедурата може да е неприятна и човек да усети лека болка. За да се избегнат негативните усещания, в някои салони за красота, преди извършване на електроепилацията се поставя местна упойка.



Странични ефекти при премахването на нежеланото окосмяване чрез електрически импулси, са появата на белези и изгаряния по кожата.

Лазернаепилация

Нежеланото и неприятно окосмяване може да се отстрани и с помощта на някои светлинни вълни - лазерни.
Счита се, че лазерната епилация е революционен метод в областта на обезкосмяването.




При методът на лазерната епилация, излъчените от накрайник инфрачервени лазерни лъчи се поглъщат от меланина в клетките на космения фоликул. Когато тази енергия се погълне от клетките на корените, температурата в тях се повишава до около 40°С и те се умъртвяват. Апаратът, с който се извършва процедурата представлява лазер излъчващ точно определена дължина на вълната. От целия спектър на бялата светлина се отделя единствена дължина, която е подходяща за този вид терапия. Използват се лазери с дължина на вълната 694 nm, 755 nm, 810 nm, 1200 nm.



Фотоепилация


Фотоепилацията е друг метод за отсраняване на окосмяването по лицето и тялото, който напоследък става все по-попеулярен. Според специалистите фотоепилацията е опростен вариант на лазерната епилация, който е по-достъпен но резултатите се постигат значително по-бавно. При фотоепилацията не се прилага точно определена дължина на вълната, а по-широк спектър. Поради тази причина не може да се определи каква част от енергията служи за умъртвяване на фоликула и отстраняване на окосмяването и каква се разсейва.




Специалистите определят като най-подходяща за премахване на космите вълна с дължина на светлинното излъчване 694 нанометъра. Такава вълна се поглъща най-додре от меланина в клетката и предизвиква трайно разрушаване ка корена на косъма.
Максималното поглъщане на вълната от меланина в космения фоликул означава обаче и поглъщането и от пигментното вещество в кожните клетки. Това може да доведе до изсушаване, изгаряне и увреждане на кожата. При фотоепилацията, не се гарантира точното количество енергия, попадащо в меланина и това може да доведе до увреждане на кожата.



Преди подлагане на фото или лазерна епилация е препоръчителна консултация с дерматолог. Специалистите са категорични, че тези видове епилация са ефективни единствено при тъмни косми поради по-високото количество меланин.При светли, руси или бели косми, процедурата не дава желаните резултати точно поради липсата на пигмент, който да реагита с вълната. За премахване на окосмяване със светъл цвят, може да се прилага единствено електроепилацията.




Специалистите напомнят, че за постигане на максимални резултати, окосмяването не трябва да бъде премахвано поне 21 дни преди процедурата. Този период е достатъчен за пълното израстване на косъма. Кожата не трябва да бъде излагана на въздействието на слънчевите очи. При промяна на тена са повишава количеството на мелатонин в кожата и при фотоепилация може да се нареши стректурата. Освен това положителните резултати от процедурите се забавят.




Предимство на този тип епилации, е че може да се избегне инфрачервеното облъчване на местата със силна пигментация, петната и най-вече бенките. Специалистите са категорични че опасността от инфрачервените лъчи, е незначителна, тъй като лазерът няма йонизиращо действие на UV лъчите на слънцето.




Резултатите от епилацията зависят от типа на кожата и структурата на косъма и са индивидуални при всеки човек. Най-често резултатите са видими към 3-тата или 4-тата процедура. Максимални резултати се постигат след 6-тата процедура. Препоръчително е, дори след постигане на желания резултат, процедурата да се повтаря два пъти годишно.

Няма коментари:

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary